Cursus 5. – Periodeonderwijs

‘De kern van het vrijeschoolonderwijs’

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor zowel beginnende als leerkrachten die het leerplan van het vrijeschoolse onderwijs curriculum willen leren kennen of opnieuw willen doorgronden aan de hand van het periodeonderwijs.

Inhoud
Je werkt op een vrijeschool en weet inmiddels wel hoe je een periode kunt vormgeven. Of je staat aan het begin van je vrijeschoolloopbaan en wil juist in je vingers krijgen hoe je dat moet doen. Je bent op zoek naar scholing of naar verdiepingen op dit onderwerp. Zowel inhoudelijk als in didactiek, werkvormen en mogelijkheden om te differentiëren.

In deze training is veel ruimte om je kennis te delen en/of te vernieuwen met betrekking tot de uitgangspunten van het periode- en leerplan van het vrijeschoolonderwijs. We kijken hierbij steeds naar verschillende vakken en hoe hierin o.a. differentiëren en coöperatief werken terug kan komen. Tijdens de bijeenkomsten wordt de inbreng en de vragen van de cursisten als uitgangspunt gebruikt om de cursus vorm te geven en scholing op maat te bieden. Er is ook tijd ingeruimd om praktisch aan de slag te gaan met de voorbereiding van periodes en periodelessen in je klas.

De training wordt verzorgd door Gerben Deenen. Gerben is adviseur rekenen, hoogbegaafdheid, ondersteuning en nascholing in de klas, leren werken met directe instructiemodel als onderdeel van HGW, periode-onderwijs, leerlijnen vrijescholen in Parnassys bij BVS-schooladvies.

Data
23-09-2020: module 1: Live Sessie op locatie (duur 3u)
De grote boog van klas 1 tot en met klas 6, een stappenplan voor het ontwerpen van een periode.  
28-10-2020: module 2: Online Sessie (duur 1 uur per groep, tijden worden later afgestemd) 
Werksessie per klas, alle leerkrachten van een bepaalde klas bij elkaar werken samen aan een periode opzet voor een zaakvak periode.
02-12-2020: module 3: Online Sessie (duur 1 uur per groep, tijden worden later afgestemd) 
Werksessie per klas, alle leerkrachten van een bepaalde klas bij elkaar werken samen aan een periode opzet voor een taalvak periode.
13-01-2021: module 4: Live Sessie op locatie (duur 3u)  
Visie op rekenonderwijs, bewegend rekenen, de vertaalcirkel, rekenspellen. Hoe verwerk je dit in je periode ontwerp? Een periodeschrift maken met kinderen.
10-03-2021: module 5: Live Sessie op locatie (duur 3u)  
Visie op taalonderwijs, taal in beelden, schrijven van teksten. Hoe verwerk je dit in een taal- of zaakvak periode? 

Live-sessies: op woensdagen van 14:00 – 17:00u.
Locatie: Vrijeschool Widar (aula), De Meesterstraat 2, 2613 XB Delft

Online-sessies: op woensdagen van 14:00 -16:15u.

Organisatie en contact: WilmaHelena Diepstraten, Beleidsmedewerker Personeel en organisatie (w.diepstraten@svzh.nl)

Aanmelden kan via dit formulier

Na aanmelding ontvang je een bevestiging van je aanmelding. Mocht je deze niet hebben ontvangen neem dan gerust contact op met Wilma Helena Diepstraten. w.diepstraten@svzh.nl

klik hier en bekijk de informatiefilm over het vrijeschoolonderwijs
Coverflow
Coverflow
Coverflow
Google Maps kaart wordt ingeladen...
Coverflow
Coverflow
Coverflow