Cursus 3. – Ons vrijeschoolse kleuteronderwijs

.

‘Een specifieke benadering en een op kleuters afgestemd aanbod’

Doelgroep
De cursus biedt een verdieping aan voor kleuterleerkrachten en zijn bedoeld voor hen die op een vrijeschool (willen) werken en zich verder willen verdiepen in de specifieke vrijeschoolse blikrichting van het kleuteronderwijs.

Inhoud
Kleuters leren door te doen, te onderzoeken en na te bootsen. Dit vraagt om een specifieke benadering en een op hen afgestemd aanbod.
Hoe doen we dat in de vrijeschool en waarom doen we dat zo? Soms doen we ook bewust dingen niet. Door steeds weer af te stemmen op de kleuters help je hen optimaal te ontwikkelen.

Basis ‘hoe anders kijken wij naar kleuters’
In deze bijeenkomst bespreken we de verschillen tussen vrijeschool-kleuteronderwijs versus regulier kleuteronderwijs. We kijken met name naar de wijze van aanbieden van lesstof, in relatie tot te behalen doelen.

Spel ‘betekenisvol leren’
Het vrije spel, het belang van handgebaren spelen, kringspelen en cultuur spelen. De deelnemer krijgt inzicht in de verschillende mogelijkheden van spel en hoe die in te zetten zijn, in de (vrijeschool) kleuterklas.

Vertelstof ‘onderlegger voor het kleuter leerplan’ 
In deze bijeenkomst gaat het over de diversiteit en momenten van inzet van sprookjes, verhalen en prentenboeken. Daarnaast leert de deelnemer een eigen verhaal te schrijven met een pedagogische functie.

Beweeglijkheid ‘intrinsiek motivatiemiddel
Hoe wordt er gedifferentieerd in de vrijeschool kleuterklas met onder anderen handvaardigheid en handwerken.
In het interactieve deel wordt ook de deelnemer getoetst op diens vaardigheden.

Deze nascholing wordt verzorgd door Marije Zandvliet-de Vink. Marije is jarenlang werkzaam als kleuterleerkracht en intern begeleider in het werkveld van kinderen van 0-7 jaar. Ze is verbonden aan de vereniging van vrijescholen als organisator van de jaarlijkse landelijke kleuter bijeenkomst. Daarnaast werkt ze met veel plezier in haar coachingspraktijk voor kinderen.

Data
20-01-2021: module 1: Live Sessie op locatie (duur 2,5u): de basis van het vrijeschoolse kleuteronderwijs: hoe anders kijken wij naar kleuters
31-03-2021: module 2: Live Sessie op locatie (duur 2,5u): betekenisvol leren van kleuters aan de hand van spel
19-05-2021: module 3: Live Sessie op locatie (duur 2,5u): de vertelstof als onderlegger voor het kleuter leerplan
Nader te bepalen: module 4: Live Sessie op locatie (duur 2,5u): beweeglijkheid als extrinsiek motivatie middel tot leren

Live-sessies: op woensdagen van 14:30 – 17:00u.
Locatie: Vrijeschool Vredehof, Vredehofweg 30, 3062 EP Rotterdam

Mochten we uit moeten wijken naar de Online-versie dan zijn de bijeenkomsten korter op woensdagen van 14:30 -16:15u.

Organisatie en contact : WilmaHelena Diepstraten, Beleidsmedewerker Personeel en organisatie (w.diepstraten@svzh.nl)

Aanmelden kan via dit formulier

Na aanmelding ontvang je een bevestiging van je aanmelding. Mocht je deze niet hebben ontvangen neem dan gerust contact op met Wilma Helena Diepstraten. w.diepstraten@svzh.nl

klik hier en bekijk de informatiefilm over het vrijeschoolonderwijs
Coverflow
Coverflow
Coverflow
Google Maps kaart wordt ingeladen...
Coverflow
Coverflow
Coverflow